BÀsta alkomÀtaren

BÀsta alkomÀtaren

En alkomÀtare kan vara vÀldigt praktisk att ha vid mÄnga olika tillfÀllen. HÀr jÀmför jag olika alkomÀtare för att hitta den bÀsta.

1. Alcotest 5000

Den bÀsta alkomÀtaren 2020 Àr Alcotest 5000 för att det Àr en högkvalitativ och pÄlitlig alkomÀtare. Den Àr snabb och hygienisk, eftersom det inte krÀvs nÄgon kontakt med personen som testas.

HÀr kan man dock inte se nÄgon promillehalt, utan endast om personen som anvÀnder alkomÀtaren har druckit eller inte. Den hÀr alkomÀtaren Àr alltsÄ inte rÀtt val om du vill ta reda pÄ promillehalten, men den har ÀndÄ mÄnga anvÀndningsomrÄden.

Att den Àr snabb Àr ocksÄ en fördel, hÀr kan du utföra upp till 12 tester per minut. Det hÀr Àr alltsÄ ett utmÀrkt val om du behöver testa andra personer, och endast behöver veta om de har druckit alkohol eller inte. Du kan testa mÄnga personer och pÄ kort tid och dÀrför utförs testen effektivt och snabbt.

Munstycket Àr designat sÄ att testningen blir hygienisk för sÄvÀl de som testas som för den som utför testen. Det krÀvs ingen fysisk kontakt, och munstyckena kan bytas ut vid behov och köpas i 10-pack.

Denna alkomÀtare Àr enkel att anvÀnda och vÀldigt snabb och effektiv. Den har minne för de 500 senaste testresultaten dÀr du kan se testnummer, datum och tid. Det hÀr Àr en riktigt bra alkomÀtare för den som testar andra, och som behöver en riktigt bra alkomÀtare.

LÀs mer om Alcotest 5000 och se pris genom att klicka pÄ knappen hÀr nedanför.

1. Alcotest 5000

DrÀger

Alcotest 5000

Den bÀsta alkomÀtaren 2020 Àr Alcotest 5000 för att det Àr en högkvalitativ och pÄlitlig alkomÀtare. Den Àr snabb och hygienisk, eftersom det inte krÀvs nÄgon kontakt med personen som testas.

2. Alcotest 3820

Även denna alkomĂ€tare har mĂ„nga fördelar – den Ă€r snabb, den Ă€r enkel att anvĂ€nda, den Ă€r pĂ„litlig och den fungerar i temperaturer frĂ„n -5 grader till +50 grader. Dessutom Ă€r den liten och smidig och kan enkelt tas med, och ryms i fickan.

HÀr ingÄr flertalet tillbehör sÄ som ett skyddande lock, tre munstycken, en tygpÄse, visuell anvÀndarinstruktion samt svensk bruksanvisning. Allt du behöver för att komma igÄng och anvÀnda alkomÀtaren.

Det hÀr Àr en vÀldigt prisvÀrd alkomÀtare som Àr ett bra val om du vill ha en högkvalitativ, professionell, pÄlitlig och lÀttanvÀnd alkomÀtare som samtidigt inte kostar allt för mycket.

För mer information och pris, klicka pÄ knappen nedan.

2. Alcotest 3820

DrÀger

Alcotest 3820

Även denna alkomĂ€tare har mĂ„nga fördelar – den Ă€r snabb, den Ă€r enkel att anvĂ€nda, den Ă€r pĂ„litlig och den fungerar i temperaturer frĂ„n -5 grader till +50 grader. Dessutom Ă€r den liten och smidig och kan enkelt tas med, och ryms i fickan.

🙋 Vem behöver en alkomĂ€tare?

Det kan finnas olika anledningar till att man behöver en alkomÀtare. Vanligtvis vill man ha en alkomÀtare för att veta om man sjÀlv har druckit för mycket för att köra bil. Enligt lag döms man för rattfylleri om promillehalten överstiger 0,2. Men att veta hur mycket alkohol det motsvarar Àr förstÄs svÄrt, och för att vara pÄ den sÀkra sidan sÄ kan det vara bra att ha en alkomÀtare.

En annan anledning till att man kan behöva en alkomĂ€tare Ă€r om man till exempel jobbar med nĂ„got som innebĂ€r att man behöver kontrollera nykterhet hos andra. DĂ„ Ă€r det bra med en hygienisk alkomĂ€tare som inte krĂ€ver nĂ„gon fysisk kontakt, i och med att flera personer ska testat. Även snabbhet Ă€r en stor fördel sĂ„ att jobbet kan utföras snabbt och effektivt. Dock Ă€r promillehalten inte alltid av betydelse i dessa fall, utan det kan rĂ€cka med om alkomĂ€tare visar om den upptĂ€cker alkohol eller inte.

🗣 Hur anvĂ€nder man en alkomĂ€tare?

Det kan variera mellan olika alkomÀtare, men generellt Àr det ofta enkelt och gÄr fort att anvÀnda en alkomÀtare. I vissa fall krÀvs det som sagt inte ens direktkontakt. AlkomÀtare fungerar genom att den mÀter alkoholhalten genom att man blÄser i den. Ibland mÀter den dock inte promillehalt utan talar endast om huruvida personen har druckit alkohol eller inte.

Vanligtvis behöver man bara starta alkomĂ€taren och blĂ„sa i den, och sedan syns resultatet pĂ„ skĂ€rmen. Ibland hörs ett klickljud nĂ€r man kan sluta blĂ„sa, men det hĂ€r varierar en del och alkomĂ€tare kan Ă€ven indikera pĂ„ andra sĂ€tt att man har blĂ„st tillrĂ€ckligt – eller inte indikera det alls. Resultatet brukar synas inom nĂ„gra sekunder.

💰 Vad kostar en alkomĂ€tare?

En alkomÀtare kan kosta allt frÄn en hundralapp och upp till 15 000 kronor ungefÀr. Priset beror pÄ mÄnga olika saker, men nÄgot som har stor betydelse Àr vilken mÀrkning alkomÀtaren har. Den kan ha mÀrkning för professionellt bruk, för privat bruk eller ingen mÀrkning alls. En professionell alkomÀtare kostar förstÄs betydligt mer Àn en för privat bruk eller en helt utan mÀrkning.

Andra saker som kan pĂ„verka priset Ă€r till exempel kvalitet, funktioner och mycket annat. Det man framför allt bör fokusera pĂ„ nĂ€r man köper en alkomĂ€tare Ă€r hur pĂ„litlig den Ă€r – och allra helst ska man givetvis vĂ€lja en professionell om det Ă€r viktigt med helt sĂ€kra resultat.

Nyheter och tips

LĂ€s mer:

BĂ€sta bogserlinan

BĂ€sta startkabeln

BÀsta bÀlteskudden

 

Mer om alkomÀtare

En alkomÀtare kan vara mer anvÀndbar Àn vad man kan tro, och det finns mÄnga tillfÀllen dÄ en sÄdan kan komma till anvÀndning. För privatpersoner anvÀnds den oftast för att kontrollera promillehalten i blodet om man övervÀger att köra bil. För detta kan en alkoholmÀtare vara vÀldigt bra att ha, eftersom en promillehalt över 0,2 innebÀr att man blir dömd för rattfylleri om man blir stoppad.

Även den som jobbar med nĂ„got som innebĂ€r att man behöver kontrollera nykterhet kan ha anvĂ€ndning av en alkomĂ€tare. Även om det mĂ„nga gĂ„nger gĂ„r att avgöra om nĂ„gon har druckit eller inte Ă€ven utan en alkomĂ€tare sĂ„ blir det betydligt sĂ€krare med en alkomĂ€tare, och dessutom fĂ„r man det bekrĂ€ftat vilket kan vara nödvĂ€ndigt om en alkoholpĂ„verkad person pĂ„stĂ„r sig vara nykter.

NĂ„got som Ă€r viktigt att tĂ€nka pĂ„ nĂ€r man köper en alkomĂ€tare Ă€r att det finns tre olika alternativ. Det finns tvĂ„ olika mĂ€rkningar, vilket innebĂ€r att alkomĂ€taren kan vara godkĂ€nd för professionellt bruk eller för privat bruk – eller ocksĂ„ sĂ„ har den ingen mĂ€rkning alls. Dessa mĂ€rkningar sĂ€ger en hel del om hur pĂ„litlig den Ă€r.

En alkomĂ€tare för professionellt bruk Ă€r förstĂ„s allra mest pĂ„litlig. Det hĂ€r Ă€r samma alkomĂ€tare som till exempel polisen anvĂ€nder, och hĂ€r kan man vara sĂ€ker pĂ„ ett vĂ€ldigt tillförlitligt resultat. Övriga alkomĂ€tare kan vara mer eller mindre pĂ„litliga, men har aldrig samma tillförlitlighet som de professionella.

Den stora frĂ„gan Ă€r dĂ„: Behöver man verkligen en professionell alkomĂ€tare om man bara ska anvĂ€nda den privat, till exempel för att kontrollera om man kan köra bil? Det hĂ€r beror förstĂ„s pĂ„ hur viktigt det Ă€r att resultatet blir exakt, men jag skulle vilja pĂ„stĂ„ att det Ă€r vĂ€rt att vĂ€lja en riktigt pĂ„litlig alkomĂ€tare om man Ă€ndĂ„ ska köpa en. Skulle alkomĂ€tare visa fel och fĂ„ dig att tro att du kan köra bil sĂ„ kan det leda till att du blir dömd för rattfylleri, eller Ă€nnu vĂ€rre – att du orsakar en trafikolycka.

Men som sagt beror detta pÄ hur viktigt det Àr att resultatet blir exakt. MÄnga gÄnger kan det rÀcka med en enklare och billigare alkomÀtare, Àven om den faktiskt kan visa fel eller inte vara lika exakt som en professionell modell. SÄ nÀr du ska köpa en alkomÀtare kan det vara en bra idé att börja med att fundera pÄ hur mycket du vill spendera, och hur tillförlitlig alkomÀtaren behöver vara.

Andra saker som kan vara bra att tÀnka pÄ Är:

– Vilken teknologi anvĂ€nder den? Det allra mest pĂ„litliga Ă€r om alkomĂ€taren anvĂ€nder brĂ€nsleceller. Dessa kan till och med mĂ€ta hur mycket alkohol som finns i luften, vilket Ă€r bra om nĂ„gon vĂ€grar att blĂ„sa.

– Kan den kalibreras? Helst ska alkomĂ€tare kalibreras varje Ă„r. Det hĂ€r Ă€r ungefĂ€r som en kvalitetskontroll som visar hur trovĂ€rdig alkomĂ€taren Ă€r. GĂ„r det att justera till den sĂ„ kan eventuella fel fixas till sĂ„ att du kan lita pĂ„ den igen.

– Storlek och design. MĂ„nga alkomĂ€tare Ă€r lĂ€tta och smidiga, men inte alla. Detta kan dock vara en stor fördel, speciellt om du ofta bĂ€r med dig alkomĂ€tare.

– Hur enkel Ă€r den att anvĂ€nda? Hur alkomĂ€taren fungerar varierar mellan olika modeller. De Ă€r ofta enkla att anvĂ€nda, men det hĂ€r varierar som sagt.

– Snabbhet. Det Ă€r inte alltid nödvĂ€ndigt att alkomĂ€taren Ă€r vĂ€ldigt snabb, men mĂ„nga gĂ„nger kan det vara en stor fördel, till exempel om du testar andra och vill kunna testa mĂ„nga pĂ„ kort tid.

NÀr du ska köpa en alkomÀtare sÄ ska du fundera över vad du behöver, och vill ha. Det Àr dock viktigt att köpa en som har nÄgon mÀrkning, antingen för privat bruk eller för professionellt bruk. Den sistnÀmnda Àr som sagt att föredra eftersom den Àr betydligt mer pÄlitlig, men mÄnga gÄnger kan det rÀcka med en för privat bruk. Försök dock undvika de som inte har nÄgon mÀrkning alls.

Fundera över hur exakt din alkomÀtare behöver vara, men ocksÄ pÄ vilka funktioner du behöver. Priset varierar vÀldigt mycket och en alkomÀtare för privat bruk kan du hitta för nÄgra hundra, medan en för professionellt bruk ofta kostar flera tusen och uppÄt. MÄnga gÄnger Àr det dock vÀrt att spendera lite extra för ett exakt resultat, men det Àr inte alltid det Àr nödvÀndigt.

NÀr du vet vad du behöver och vill ha sÄ Àr det dags att börja lÀsa pÄ om olika modeller och jÀmföra dem. UtgÄ helt frÄn vad du behöver. Om ett exakt resultat inte Àr jÀtteviktigt sÄ Àr det kanske onödigt att betala flera tusen, men om du behöver ett exakt resultat sÄ kan det istÀllet vara onödigt att vÀlja en billigare och osÀkrare modell. HÀr beror det alltsÄ helt pÄ vad du behöver, och vill ha.

Och kom ihÄg, har du druckit alkohol bör du aldrig köra bilen. Snurra av cykeln frÄn ditt cykelstÀll och cykla hem istÀllet.