Bästa bågfilen

En bågfil kan vara användbar vid olika tillfällen och bra att ha hemma eller i garaget. Här jämför jag olika bågfilar och tar fram de bästa.

Bågfil 12″ 2-hands gummigrepp

Den bästa bågfilen 2020 är Kamasa Tools bågfil 12” med 2-hands gummigrepp, eftersom det är en såväl effektiv som högkvalitativ bågfil som är bekväm att använda och dessutom känns väldigt prisvärd.

Den här bågfilen används med 300 mm blad, och är i storleken 12 tum. Den är stabil och känns stadig att använda, och den har ett gummerat grepp som gör den bekvämare att använda.

Trots sitt hyfsat låga pris är det här en riktigt högkvalitativ och pålitlig bågfil som har en lång livslängd. Den är både enkel och bekväm att använda, och effektiv.

Denna bågfil passar bra för dig som vill ha en riktigt bra såg som känns stabil och pålitlig, men samtidigt är enkel att använda och gör jobbet enklare.

Om du är nyfiken på den här bågfilen och vill läsa mer om den, samt se pris, klicka då på knappen här nedanför.

Bågfil 12″ 2-hands grepp

Den här bågfilen påminner mycket om ovanstående modell, men har inget gummigrepp. Den har även ett något lägre pris, men håller samma höga kvalitet och har också lång livslängd.

Även denna bågfil passar med blad i storleken 3000 mm. Denna bågfil har dessutom extra blad i bågen. Det här är en enkel men samtidigt högkvalitativ, stadig och pålitlig såg. Den är enkel att använda, och känns väldigt prisvärd.

Det här är alltså ett bra val för dig som vill ha en hyfsat billig bågfil, eller en bågfil som är enkel att använda och samtidigt håller en hög kvalitet.

Klicka på knappen här nedanför för att läsa mer om denna bågfil och se dess pris.

Bågfil 12″ 1-hands gummigrepp

Det här är en liten och väldigt smidig bågfil som passar perfekt i många olika situationer där du behöver en smidig och lätthanterad såg. Den tar inte heller mycket plats och blir därför enkel att förvara.

Prismässigt är det här en billig och otroligt prisvärd bågfil, som trots sitt låga pris håller en överraskande hög kvalitet och är väldigt enkel att använda.

Det här är ett bra val för dig som vill ha en billig men samtidigt bra bågfil, eller för dig som vill ha en väldigt smidig bågfil som både är enkel att använda och förvara.

För mer information om den här bågfilen och för att se pris, klicka på knappen nedan.

Om ingen av dessa bågfilar är rätt för dig så finns det förstås flera. Kanske söker du en i en annan prisklass, med andra funktioner eller från ett annat märke. Klicka på knappen här nedanför för att se flera bågfilar, och förhoppningsvis hitta rätt för dig.

Läs mer:

Bästa spärrskaftet

Bästa polermaskinen

Bästa vinkelslipen

🙋‍♂️ Vem behöver en bågfil?

En del påstår att en bågfil är ett sådant verktyg som alla måste ha hemma, men jag skulle inte riktigt vilja påstå att alla behöver en bågfil. Men visst kan det många gånger vara bra att ha någon form av såg, och då är bågfilen ett bra alternativ. Det är en smidig såg som är hyfsat enkel att använda.

En bågfil kan vara perfekt om du ofta gör sådant som kräver en bågfil. Bågfilen används till exempel vid precisionsarbete, och vid sågning i metall. Även om bågfilen är anpassad för sågning i metall så kan många bågfilar klara av trä också, med rätt blad, men de kan upplevas som lite slöa då.

🧰 Hur väljer man rätt bågfil?

Här handlar det egentligen till stor del om bladen, och inte lika mycket om bågfilen. Självklart kan många saker skilja såg åt mellan olika bågfilar också, och det är även viktigt att välja rätt bågfil – men man bör inte glömma bort bladen. Med fel blad kan arbetet bli mycket besvärligare än vad det annars skulle bli.

När det gäller bågfilen så kan det framför allt vara bra att satsa på hög kvalitet, och att välja en bågfil som känns stadig och stabil. Det är knappast svårt att räkna ut att en stadig bågfil känns bättre att arbeta med än en som är mindre stadig, så fokusera gärna på detta. Ett bekvämt grepp och hög komfort är också viktigt, framför allt om du arbetar med bågfilen längre stunder.

💰 Vad kostar en bågfil?

En bågfil kan kosta allt från några tior och upp till några tusenlappar, priset varierar helt enkelt en hel del. Det vanligaste är dock att de kostar några hundralappar, även om det också finns en hel del modeller under hundralappen.

Det finns bågfilar i många olika storlekar, och storleken kan påverka priset till en viss del. Framför allt är det dock kvalitet och märke som påverkar priset. Här gäller det att utgå från vad man behöver och vill ha. Att köpa en dyr modell är inte nödvändigt om man inte behöver det, men kan vara fullt nödvändigt om man faktiskt har behov av en sådan.

Mer om bågfilar

När du ska köpa en bågfil är det några saker som är extra viktiga att fokusera på: handtag, montering och hur sågbladet sitter. Även sådant som kvalitet, komfort och liknande är förstås också viktigt.

Handtaget ska gärna ha en mjuk beläggning, eftersom det ger ett bättre grepp och även kan kännas betydligt bekvämare. Det här är framför allt viktigt om du använder bågfilen ofta eller under längre stunder.

På en del billigare modeller är handtaget fastsmält på sågbladet, vilket gör sågen mer sårbar. Det är betydligt bättre om handtaget är fastskruvat, och då kan du även spänna skruvarna om handtaget börjar lossna.

Sågbladet ska sitta ganska styvt, eftersom det blir enklare att såga då. På en del modeller sitter sågbladet inte alls styvt, vilket är en nackdel.

En bågfil är till för att såga i metall, och kan kapa till exempel rör och bultar. Den används ofta när något sitter fast eller när man behöver kapa rör och liknande. Men bågfilen har faktiskt många olika användningsområden.

När du ska köpa en bågfil kan det vara bra att tänka på att det faktiskt inte enbart handlar om själva bågfilen, utan sågbladen är minst lika viktiga. Ett riktigt bra sågblad ger bättre resultat än ett betydligt sämre.

Med det sagt så är det förstås ändå viktigt att välja rätt bågfil, men här bör man främst utgå från vad man själv föredrar – och vad man behöver, förstås. Fokusera gärna på stabilitet, kvalitet, komfort och andra viktiga egenskaper.

Tänk på detta när du använder bågfil:

  • När du sågar i tjocka eller hårda material så ska du använda lugna, fina tag eftersom det annars finns en risk att bladet blir för varmt och det kan skada bladet.
  • Bågfilen har en begränsning i sitt sågdjup, och bågen kan vara i vägen. Detta går dock att undvika genom att försiktigt vinkla bågfilen.
  • Tänk på att spänna sågbladet ordentligt, eftersom det påverkar bågfilens effektivitet.
  • När det är dags att köpa en bågfil så kan det, som alltid när man köper verktyg, vara en bra idé att börja med att fundera över vad man söker. Vad behöver du för bågfil, och vad vill du ha? Vilka saker är viktigast för dig? Vill du ha så hög kvalitet som möjligt, eller räcker det med en enklare bågfil? Kommer du använda bågfilen ofta, och behöver en bågfil som är bekväm att använda? Så missa nu inte att köpa en bågfil till din verktygsvagn.

    När du vet vad du söker så är det dags att börja leta efter det. Läs på ordentligt om olika alternativ, och jämför noggrant. Välj sedan den som passar bäst utifrån dina behov och kriterier. Tänk på att om du köper en bågfil av lite högre kvalitet så ska den kunna hänga med länge, men då är det också ännu viktigare att den är bekväm att använda och att du trivs med den. Ta alltså god tid på dig att läsa på och jämföra, så att du väljer den som passar allra bäst för dig.

Lämna en kommentar