BĂ€sta bogserlinan

BĂ€sta bogserlinan

En bra bogserlina i bilen kan i mÄnga fall vara skillnaden mellan liv och död för dig och andra medtrafikanter. Jag hittar bÀsta bogserlinan.

Att Sverige Àr ett land dÀr det frÄn en dag till den andra kan skilja frÄn torrt och fint vÀglag till snö, hagel och is vet vi alla som bor hÀr. VÄren och sommaren kan ocksÄ plötsligt bli till ett kaos med omkullblÄsta trÀd, översvÀmningar, lera och kladd. Det Àr lag pÄ att man ska ha varningstriangel med sig i bilen. Det borde ocksÄ vara en sjÀlvklarhet att alla har med en bogseringslina.

Du kan vara den med bil som Ă€r först pĂ„ plats efter en allvarlig olycka och om du dĂ„ har rĂ€tt utrustning i bilen sĂ„ kan det vara det som avgör om ett eller flera liv kan rĂ€ddas. Det borde vara sjĂ€lvklart att lĂ„ta en bogserlina vara med i sĂ€kerhetsutrustningen. Är du dessutom en förare som Ă€r ovan att köra pĂ„ vintervĂ€gar sĂ„ kommer du sĂ€kerligen att behöva en bogserlina förr eller senare. Det gĂ„r fort nĂ€r det fryser pĂ„ och dĂ€cken kan tappa greppet helt.

1. Bogseringslina 2500 kg

Den bÀsta bogseringslinan 2020 Àr Bogseringslina 2500 kg somÀr en bra, lÀtt och sÀker bogeringslina som hÄller för 2 500 kg.

Denna Àr pÄ 4 meter och har kraftiga krokar som hÄller för ett jobb liknande att dra upp en normalstor bil som sitter fast. Den Àr bara 17 mm i diameter

1. Bogseringslina 2500 kg

Sprint

Bogseringslina 2500 kg

Den bÀsta bogseringslinan 2020 Àr Bogseringslina 2500 kg somÀr en bra, lÀtt och sÀker bogeringslina som hÄller för 2 500 kg.

2. Bogseringslina 5000 kg

HÀr Àr en annan modell av bogseringslina som hÄller för dubbla vikten, hela 5000 kg.

DÄ kan du med drygt en hundring extra köpa den kraftigare linan som hÄller för dubbla vikten. Hela 5000 kg. DÄ har du en 5 meters lina som Àr 50 mm bred och som du vet kommer att hÄlla en lÄng tid och Àven för tyngre och större bilar.

2. Bogseringslina 5000 kg

Sprint

Bogseringslina 5000 kg

HÀr Àr en annan modell av bogseringslina som hÄller för dubbla vikten, hela 5000 kg.

đŸ€” Varför ska man ha en bogserlina?

Även den bĂ€sta bilföraren kan överraskas av det svenska vĂ€dret och hamna i svĂ„righeter. Kanske har du inte hunnit byta till vinterdĂ€ck och överraskas av ett plötsligt snökaos med hala vĂ€gar.

Det kan rĂ€cka med att du bara ska stanna till vid en korsning sĂ„ kan bilen glida av körbanan. Har man otur hamnar man lĂ„ngt ner i diket. Det rĂ€cker med ganska lite snö och is för att bilen ska fastna sĂ„ du helt enkelt inte kan ta dig loss utan hjĂ€lp nĂ€r dina dĂ€ck inte tar fĂ€ste. Naturligtvis kan du Ă€ven köra fast Ă„ret om och kan behöva dras loss eller fĂ„ ett motorhaveri sĂ„ du mĂ„ste bogseras dit hjĂ€lp finns att fĂ„. Är du pĂ„ en vĂ€g som inte trafikeras sĂ„ mycket sĂ„ hoppas man att nĂ„gon snĂ€ll medtrafikant stannar för att försöka att hjĂ€lpa dig loss. SĂ„ lĂ„ngt Ă€r allt bra.

Vi medtrafikanter brukar gÀrna vilja hjÀlpa varandra, helst om man befinner sig pÄ en enslig vÀg dÀr det Àr lÄngt ifrÄn att fÄ nÄgon snabb hjÀlp av en bilbÀrgare. Men Àven om den första bilen som kommer efter dig stannar sÄ Àr det inte sÀkert att just den personen varit förutseende att ha hjÀlpmedlen som krÀvs för att kunna hjÀlpa dig loss. SÄ, lita inte till andra utan se till att du sjÀlv har all sÀkerhetsutrustning du kan behöva. Du kan Àven behöva en bogserlina för att fÄ undan hinder i vÀgen som omkullblÄsta trÀd och liknande.

đŸ„° Vilken bogseringslina krĂ€vs?

De flesta som har kört fast har nog provat att bli hjÀlpta genom att man fÀst ett vanligt rep mellan de tvÄ bilarna. Och vad hÀnder dÄ oftast, Àven om det Àr ett ganska rejÀlt rep? Jo, nÀr rycket kommer dÄ repet spÀnns mellan bilarna brukar repet gÄ av. Det hÄller inte dÄ tyngden pÄ ett par ton ska vila pÄ det, sÄ repet gÄr av och blir kortare och kortare.

Idag finns det mÄnga bra bogserlinor att vÀlja bland. Du bör tÀnka pÄ att linan bör hÄlla för minst 2000-2500 kg. Att det Àr nÄgra meter lÄngt hjÀlper ocksÄ till för sÀkerheten. Runt 3-4 meter bör det vara och se till att fÀstanordningen Àr rejÀl. Det brukar vara bra krokar i bÄda Àndar.

đŸ€š Vad kostar en bogseringslina?

Ett par hundra och uppÄt kostar en bra bogserlina. Det finns billigare bogseringslinor men det Àr bÀttre att lÀgga lite mer pengar pÄ en riktigt bra som kommer att hÄlla en lÄng tid och klara tuffa pÄfrestningar. De som kostar under hundringen ska klara 2000 kg men hur mÄnga bogseringar man kan göra med en sÄdan lina fÄr sÀljarna informera om.

Att köpa en lite dyrare lina ger dig en mycket större chans att kunna hjÀlpa medtrafikanten loss Àven ur djupa diken, eller dig sjÀlv för den delen. En dyrare lina hÄller Àven för fler drag och ryck Àn vad en billig lina gör.

StÄr man illa till sÄ kan tyngden fÄ en billigare bogseringslina att ge upp efter bara en bogsering. Man vill ju vara helt sÀker pÄ att linan hÄller, inte bara för loss-dragningen utan Àven för att dra bilen till nÀrmsta verkstad om nÄgot hÀnt med den sÄ att den inte gÄr att köra.

LĂ€s mer:

BÀsta alkomÀtaren

BĂ€sta startkabeln

BÀsta bÀlteskudden

Mer om bogseringslinor

För att din bogserlina ska hÄlla vad den lovar under lÄng tid sÄ Àr det viktigt att du tar hand om den. NÀr du har anvÀnt den, se till att du rengör den frÄn olja och annan smuts och att den fÄr torka ordentligt innan du lÀgger tillbaka den i förvaringspÄsen igen.

Gör Àven ren krokarna med en ren och torr trasa tills den behöver anvÀndas nÀsta gÄng. LÄter du den ligga oskyddad i ett smutsigt bagageutrymme med lösa verktyg och fukt och smuts sÄ kommer den inte att hÄlla för det den Àr lovad att göra. HÄll den ren, torr och skyddad sÄ kommer livslÀngden att vara lÀnge. Packa iordning dina sÀkerhetssaker och ta fram dem dÄ och dÄ sÄ att du vet var de finns om du behöver dem snabbt i en krissituation.

Det kan vara akut mitt i natten nÄgon gÄng och har du dÄ koll pÄ var du har dina saker i bilen sÄ kan din hjÀlp förkorta de nödstÀlldas vÀntan avsevÀrt. Se ocksÄ till att ha en första hjÀlpen-vÀska som Àr vÀlfylld och som du ocksÄ öppnar och gÄr igenom ibland. Det kan sjÀlvklart ocksÄ vara bra att ta en första hjÀlpen-kurs sÄ du vet hur du ska göra om du Àr först pÄ plats efter att en olycka har hÀnt.

Skulle det bli nÄgon brand i samband med att du kör av vÀgen kan en brandslÀckare rÀdda bÄde liv och natur.