BĂ€sta fritidsbatteriet

BĂ€sta fritidsbatteriet

Ett fritidsbatteri Àr perfekt för dig som Àr ivÀg pÄ stÀllen dÀr du inte har tillgÄng till el. Jag jÀmför och hittar bÀsta fritidsbatteriet.

Ett fritidsbatteri Àr specifikt framstÀllt för att driva elektrisk utrustning i exempelvis en bÄt, husbil, fritidshus eller husvagn. Till skillnad mot ett startbatteri, vilket Àr utvecklat för att starta och sÀtta igÄng startmotorer. Utflykterna pÄ semester eller lÄnghelger i husvagnar, fritidsbÄtar, fritidshus (utan elförsörjning) eller husbilar Àr ofta beroende av ström och elektricitet. Idag Àr det faktiskt svÄrt att klara sig utan ström, alltfler produkter pÄ marknaden drivs idag pÄ el och gasdrivna produkter Àr mer eller mindre pÄ vÀg att lÀmna den svenska marknaden.

Fritidsbatterierna fyller flera viktiga funktioner för en lyckad utflykt eller vistelse, för att hÄlla mat och dryck kall i kylskÄp, driva vattenpumpar, radio och tv eller andra luft- och vÀrmesystem. Ett bra fritidsbatteri ska fungera och tÀcka de behov som finns och med rÀtt fritidsbatteri kan du njuta utan att oroa dig. Oavsett om det Àr utflykter i skog och mark eller lÀngsmed milsvida strÀnder nere pÄ kontinenten kommer ett bra fritidsbatteri leda till ett bekvÀmare och mer rofyllt resande. Att slippa oroa sig för felfunktioner nÀr ni Àr pÄ semester, utflykt eller myser i fritidsstugan Àr en förutsÀttning för en skön och avslappnad vistelse.

1. VARTA Batteri LFS105N Prof

Det bÀsta fritidsbatteriet 2020 Àr VARTA Batteri LFS105N Prof som passar utmÀrkt till bÄtar, husvagnar och husbilar.

VARTA Professional Starter fritidsbatteri Àr ett batteri som passar utmÀrkt till bÄde bÄtar, husvagnar och husbilar. För att möta dagens krav pÄ effektivitet och förbrukning har batteriet vidareutvecklats utifrÄn föregÄende Varta-modell. Batteriet Àr underhÄllsfritt och slutet. Det kan vid montering tillfÀlligt lutas 90° och lÀmpar sig vÀl för att anvÀndas sÀsongsvis. Batteriet klarar en lagerhÄllning av ström upp till 6-12 mÄnader, vid optimala förhÄllanden och förutsatt att batteriet tidigare varit komplett fulladdat.

1. VARTA Batteri LFS105N Prof

Varta

Batteri LFS105N Prof.

Det bÀsta fritidsbatteriet 2020 Àr VARTA Batteri LFS105N Prof som passar utmÀrkt till bÄtar, husvagnar och husbilar.

2. DUAL AGM 240Ah

Detta pÄkostade batteri Àr konstruerat för att anvÀndas i moderna bÄtar, husbilar och husvagnar. Konstruktionen av batteriet gör att det med fördel kan placeras bÄde stÄende eller liggande och Àr dessutom helt tÀtt frÄn spill och lÀckage. Alla typer av pÄfyllningar i batteriet Àr helt eliminerade och hÄllbarheten vid ett fulladdat batteri Àr 6-12 mÄnader utan att det förlorar kraft. DUAL AGM fritidsbatteri Àr mycket robust och tÄl att utsÀttas för stötar och vibrationer utan att ta skada.

2. DUAL AGM 240Ah

Exide

Batteri Dual AGM 240Ah

Detta pÄkostade batteri Àr konstruerat för att anvÀndas i moderna bÄtar, husbilar och husvagnar. Konstruktionen av batteriet gör att det med fördel kan placeras bÄde stÄende eller liggande och Àr dessutom helt tÀtt frÄn spill och lÀckage.

đŸ€” Hur skall batteriet laddas?

Batterier behöver laddas pÄ ett oömt underlag och gÀrna vÀlventilerat för att pÄ bÀsta sÀtt Äterladdas. Dagens moderna batterier Àr i regel tÀta konstruktioner, dock kan ett batteri ha skadats om det blivit överhettat, laddats med felinstÀlld eller trasig laddare och kan dÄ ha slÀppt ut vÀtgas genom sÀkerhetsventilen. Var dÀrför försiktig! VÀtgas blandat med syre kan skapa explosiv knallgas. AnvÀnda dÀrför alltid rÀtt laddare och kontrollera batteriet regelbundet. Litiumbatterier krÀver en specialiserad laddare, men nÀr det gÀller val av laddare för andra batterityper Àr det framförallt tre olika varianter av laddare: Intelligent laddare, Booster-laddare och ordinarie laddare.

Rekommendationen Àr att vÀlja en intelligent laddare av lite dyrare kvalité. Booster-laddaren anvÀnds uteslutande för akutladdning pÄ exempelvis verkstÀder eller industrier. Ordinarie laddare Àr billiga och kan anvÀndas till flertalet batterier, men inte gelbatterier. Dock mÄste du sjÀlv hÄlla reda pÄ nÀr batteriet Àr fullt laddat och avbryta laddningen manuellt. En intelligent laddare kan anvÀndas Àven pÄ gelbatterier och alla andra batterier, eftersom den specificerar laddningsströmmen automatiskt och dÀrtill avbryter laddningen automatiskt nÀr batteriet Àr fulladdat.

Batteriladdaren ska oavsett val – alltid vara dimensionerad efter antalet amperetimmar specifikt för det batteri den Ă€mnar ladda upp. Samtliga laddare har alltid en specifikation i informationstexten dĂ€r det stĂ„r laddarens kapacitet att ladda batterier per amperetimme. Kontrollera alltid att laddare och batteriets kapacitet överensstĂ€mmer, i synnerhet om batteriet skall laddas genom solenergi/vindkraft.

đŸ„° NĂ€r Ă€r batteriet fulladdat?

Ett totalt fulladdat batteri innehar en vilospÀnning pÄ 12,7 volt. Ett urladdat batteri ska inneha en vilospÀnning pÄ 11,7 volt. Ett batteri som har en laddningsgrad av 50 % eller vÀrdet 12,4 V under en lÀngre tidsperiod kommer med tiden att sulfatera. Mer om vad det innebÀr finns i nedanstÄende stycke. Viktigt Àr att ett batteri med en laddningsgrad av 50 % eller under alltid bör laddas upp omgÄende!

đŸ€š Vad innebĂ€r sulfatering?

Uttrycket att ”batterier har rostat” Ă€r vad sulfatering betyder rent kemiskt. Risken finns och ökar proportionellt med hur urladdat ett batteri tillĂ„ts vara innan det fĂ„r en nyladdning. DĂ€rför Ă€r det enda sĂ€ttet att motverka risken för sulfatering att regelbundet ladda batteriet. Det som sker om batteriet tillĂ„ts stĂ„ urladdat Ă€r att blysulfatets kristaller förĂ€ndras sĂ„pass mycket att det inte gĂ„r att Ă„terskapa dess tidigare formation Ă€ven om du försöker ladda upp batteriet igen. NĂ€r en sulfatering vĂ€l skett Ă€r batteriet nĂ€stan alltid förstört och skall fraktas till miljöstation för att sedan kasseras.

LĂ€s mer:

BÀsta cykelhÄllaren

BÀsta kupévÀrmaren

BĂ€sta laddboxen

 

Mer om fritidsbatterier

Bra frÄgor att stÀlla sig vid valet av fritidsbatteri Àr: Hur och pÄ vilket sÀtt skall batteriet anvÀndas? Ska det frÀmst anvÀndas i husvagnen, bÄten eller till fritidshuset? Hur skall det laddas upp efter urladdning? Batterier vars laddning skall ske genom sol eller vind behöver klara en lÄg laddningsström utan att ta skada. Batterier utformas för olika anvÀndningsomrÄden och de kan variera i kapacitet, storlek och styrka. Den elektriska volymen i ett fritidsbatteri mÀts i amperetimmar (Ah). Startbatterier mÀts genom beteckningen ColdCranking Amps (CCA), vilket Àr startströmmens storlek pÄ batteriet.

PÄ husbilar och husvagnar finns det alltid rÄd frÄn tillverkarna vilka eller vilket batteri som Àr lÀmpligt. Viktigt nÀr du vÀljer fritidsbatteri Àr lagerhÄllningen av ström, att batteriet inte har förlorat kraft nÀr vÄr- och sommarsÀsongen vÀl Àr igÄng.

Laddningsbara fritidsbatterier har en livslĂ€ngd pĂ„ ca 4-5 Ă„r. RĂ€tt skött kan det hĂ„lla betydligt lĂ€ngre och det gĂ„r att hĂ„lla liv i batterierna upp till 6-8 Ă„r vid optimal skötsel. Batterier trivs vid regelbundna laddningar och att det faktiskt anvĂ€nds – ett oanvĂ€nt batteri kommer med tiden helt dö ut. En viktig aspekt av att hĂ„lla batterierna friska Ă€r att ett batteri bör aldrig laddas ur under 12 V – eftersom det försĂ€mrar batteriets kapacitet och livslĂ€ngd.

NÄgra avslutande tips för att batteriet skall hÄlla lÀngre:

  • Torka av batteriet och försök hĂ„ll det rent frĂ„n smuts. Efter sĂ€songens anvĂ€ndning Ă€r det en god idĂ© att smörja in batteripolerna med fett, för att minimera risken för oxidering.
  • Inför vinterförvaring ska batteriet alltid laddas upp maximalt.
  • Förvara batteriet torrt ventilerat och svalt. Batteriets urladdning reduceras om det förvaras i en lĂ€gre temperatur – dock inte minusgrader!
  • Om möjlighet finns, försök kontrollera och ladda batteriet nĂ„gon gĂ„ng Ă€ven under förvaringsperioden och nĂ€r batteriet inte anvĂ€nds. VĂ€lj alltid en laddare av hög kvalitĂ© och med rĂ€tt specifikation till din batterityp.