BĂ€sta momentnyckeln

BĂ€sta momentnyckeln

En momentnyckel kan vara ett mÄste, eller Ätminstone en stor fördel, för mÄnga olika typer av jobb. HÀr jÀmför jag olika momentnycklar.

1. Momentnyckel 1/2. 40-200Nm

Den bÀsta momentnyckeln 2020 Àr Kamasa Tools momentnyckel 1/2 . 40-200 Nm för att det Àr en digital momentnyckel med mÄnga smarta funktioner, en hög kvalitet och lÄng hÄllbarhet.

HÀr finns bÄde peak- och trackingfunktion, och Àven vinkelgradering. Du stÀller enkelt in mellan 40 och 200 Nm, och fÄr en noggrannhet pÄ +/- 2. Denna momentnyckel mÀter Àven kg-cm, kg-m, lb-in och lb-ft.

Dessutom finns en display med ledbelysning, och automatisk avstĂ€ngning efter 80 sekunder. Den totala batteritiden Ă€r ungefĂ€r 110 timmar, och tvĂ„ stycken AA batterier ingĂ„r. Även en tĂ„lig förvaringsbox ingĂ„r.

Momentnyckeln Àr 530 millimeter lÄng, vilket Àr en bra lÀngd som gör det lÀtt att komma Ät överallt. Denna momentnyckel hÄller dessutom hög kvalitet, Àr tÄlig och har en lÄng livslÀngd.

Det hÀr Àr ett bra val för den som vill ha en riktigt bra momentnyckel, och en riktigt hög kvalitet. Den passar Àven perfekt för den som föredrar en digital momentnyckel, och vill ha flera smarta och anvÀndbara funktioner.

Om du vill lÀsa mer om den hÀr momentnyckeln och se dess pris, klicka pÄ knappen hÀr nedanför.

1. Momentnyckel 1/2. 40-200Nm

Kamasa Tools

Momentnyckel 1/2. 40-200Nm

Den bÀsta momentnyckeln 2020 Àr Kamasa Tools momentnyckel 1/2 . 40-200 Nm för att det Àr en digital momentnyckel med mÄnga smarta funktioner, en hög kvalitet och lÄng hÄllbarhet.

2. Momentnyckel 3/8″

Det hÀr Àr en enkel och lÀttanvÀnd momentnyckel som samtidigt hÄller hög kvalitet och har en lÄng livslÀngd. HÀr finns insticksanslutning för olika momenthuvuden, och ett momentomrÄde pÄ 5-60 Nm.

Momentnyckeln Àr 305 millimeter lÄng, och har en noggrannhet pÄ +/- 2 i körriktningen. Den har en lÄg vikt pÄ knappt ett halvt kilo, vilket gör den Ànnu enklare att anvÀnda. Huvudbredden Àr 22 millimeter, och huvudhöjden 17 millimeter.

Denna momentnyckel passar framför allt bra för den som Àr ute efter hög kvalitet och lÄng livslÀngd, men som samtidigt vill ha hög noggrannhet och ett verktyg som Àr enkelt att anvÀnda.

För mer info samt prisuppgifter, klicka pÄ knappen nedanför.

2. Momentnyckel 3/8″

HAZET

Momentnyckel 3/8"

Det hÀr Àr en enkel och lÀttanvÀnd momentnyckel som samtidigt hÄller hög kvalitet och har en lÄng livslÀngd. HÀr finns insticksanslutning för olika momenthuvuden, och ett momentomrÄde pÄ 5-60 Nm.

3. Momentnyckel 1/4″, 5-25 Nm

Det hÀr Àr en momentnyckel med mÄnga fördelar: det Àr enkelt att stÀlla in moment med Nm och Ft.lb i fönsterskala, och uppnÄtt moment markeras dessutom med tydlig ljudknÀpp. Det instÀllda vÀrdet kvarstÄr efter uppnÄtt moment.

Noggrannheten Àr +/- 3, lÀngden Àr 305 millimeter och momentnyckeln levereras i en förvaringsbox av plast. Dessutom medföljer ett kalibreringscertifikat som hÀnvisar till nyckelns serienummer. Momentnyckeln Àr tillverkad i enlighet med ISO 6789.

Denna momentnyckel passar perfekt för den som vill ha en enkel och hyfsat prisvÀrd momentnyckel med flera smarta funktioner, och hög kvalitet.

Klicka pÄ knappen hÀr nedanför för att lÀsa mer om denna momentnyckel, och för att fÄ se pris.

Om ingen av dessa momentnycklar Àr rÀtt för dig sÄ finns det förstÄs mÄnga andra att vÀlja mellan. Kanske söker du en i en annan storlek, en som Àr utformad pÄ ett annat sÀtt eller en i en annan prisklass. Klicka pÄ knappen nedan för att se flera momentnycklar, och förhoppningsvis hitta rÀtt produkt för dig.

3. Momentnyckel 1/4″, 5-25 Nm

Kamasa Tools

Momentnyckel 1/4", 5-25 Nm

Det hÀr Àr en momentnyckel med mÄnga fördelar: det Àr enkelt att stÀlla in moment med Nm och Ft.lb i fönsterskala, och uppnÄtt moment markeras dessutom med tydlig ljudknÀpp. Det instÀllda vÀrdet kvarstÄr efter uppnÄtt moment.

đŸ™‹â€â™‚ïž Vem behöver en momentnyckel?

Även om momentnyckeln kan anvĂ€ndas vid olika typer av arbeten, sĂ„ Ă€r den frĂ€mst nödvĂ€ndig för den som ofta fixar med bilen. NĂ€r det gĂ€ller just sĂ„dant sĂ„ Ă€r momentnyckeln ett verktyg som kan komma till anvĂ€ndning relativt ofta, beroende pĂ„ vad man gör sjĂ€lv pĂ„ bilen.

Jag skulle vilja pÄstÄ att den som spenderar mycket tid pÄ att mecka med bilar och gör mÄnga olika typer av jobb pÄ bilen kan ha stor nytta av en momentnyckel, den kan till exempel anvÀndas som komplement till mutterdragaren nÀr man byter dÀck. I övrigt Àr det ett verktyg som kan vara bra att ha nÄgon gÄng ibland, Àven till annat. NÀr du har införskaffat dig en momentnyckel kan du skriva till grannen att din verktygsvagn sÀkerligen Àr bÀttre Àn hans.

🔧 Hur vĂ€ljer man rĂ€tt momentnyckel?

HĂ€r beror det frĂ€mst pĂ„ vad man sjĂ€lv föredrar, men Ă€ven pĂ„ vad man behöver – vilka moment man behöver, helt enkelt. Se alltsĂ„ i första hand till att momentnyckeln stĂ€mmer in pĂ„ vad du behöver, sĂ„ att den fungerar till det du ska anvĂ€nda den till.

I övrigt handlar det om vad du sjÀlv vill ha. En digital momentnyckel har till exempel stora fördelar, men kostar istÀllet lite mer. Att vÀlja en lite mer högkvalitativ momentnyckel kan ocksÄ vara bra, men dÄ frÀmst om man faktiskt har anvÀndning av en sÄdan. MÄnga gÄnger rÀcker det trots allt med en lite billigare modell, speciellt om man inte anvÀnder momentnyckeln ofta.

💰 Vad kostar en momentnyckel?

En momentnyckel kan kosta allt frÄn ett par hundra och upp till omkring 16 000 kronor. Det finns helt enkelt momentnycklar i alla tÀnkbara prisklasser. De allra dyraste kanske frÀmst Àr nödvÀndiga för den som jobbar med bilar och som anvÀnder just momentnyckeln dagligen.

Om du anvÀnder momentnyckel ofta, men privat, sÄ kan det absolut vara vÀrt att spendera lite extra, men en av de allra dyraste modellerna Àr sÀllan nödvÀndig. Om du anvÀnder momentnyckel vÀldigt sÀllan, eller Àr osÀker pÄ om du verkligen behöver en, sÄ kan det vara bÀttre att börja med en billig modell.

Nyheter och tips

LĂ€s mer:

BĂ€sta blocknycklarna

BĂ€sta skiftnyckeln

BĂ€sta skruvmejseln

Mer om momentnycklar

En momentnyckel Ă€r ett verktyg som man egentligen bara bör köpa om man verkligen har anvĂ€ndning av det, speciellt om man föredrar att köpa lite dyrare modeller. Annars finns risken att det faktiskt mest blir liggandes. Det hĂ€r Ă€r alltsĂ„ inget verktyg som Ă€r ”bra att ha” och som alltid kommer till anvĂ€ndning ibland.

DÀremot Àr det ett verktyg som Àr vÀldigt anvÀndbart för mÄnga, framför allt den som ofta fixar med bilar och gör mÄnga olika typer av jobb pÄ bilar. DÀr har momentnyckeln faktiskt flera anvÀndningsomrÄden.

En momentnyckel ser ut som en vanlig hylsnyckel, men med en skillnad: den har en urtavla pÄ nedre delen av handtaget. DÀr kan du stÀlla in vilken grad av kraft som du vill ha pÄ bulten eller muttern som du ska dra Ät. Detta gör enkelt genom att rotera urtavlan tills den pekar pÄ rÀtt kraft.

Om man vill att det ska vara Ă€nnu enklare att anvĂ€nda momentnyckeln sĂ„ finns tvĂ„ andra funktioner som kan vara bra. Den ena Ă€r snarare en variant Ă€n en funktion, nĂ€mligen en digital momentnyckel. Det andra Ă€r nĂ„got som kallas för ”klicknyckel”, men det hĂ€r Ă€r egentligen en vanlig momentnyckel med en ”klickfunktion”.

Digital momentnyckel: En digital momentnyckel kan kosta ganska mycket mer Àn en vanlig momentnyckel, upp till 20 000 kronor. Det finns Àven modeller som Àr betydligt billigare och kostar runt en tusenlapp, men dÄ brukar de ocksÄ ha en betydligt lÀgre kvalitet. En digital momentnyckel Àr alltsÄ frÀmst nödvÀndig om man faktiskt anvÀnder momentnyckel ofta, till exempel i jobbet.

För att förklara det enkelt kan man sĂ€ga att en digital momentnyckel ”programmeras” istĂ€llet för att stĂ€llas in manuellt. Men det finns ocksĂ„ andra funktioner pĂ„ en digital momentnyckel, och noggrannheten brukar vara vĂ€ldigt hög. En digital momentnyckel kan ofta stĂ€llas in i mĂ„nga olika mĂ€tenheter, sĂ„ som grad och kg-cm med flera.

Det brukar ocksĂ„ finnas förinstĂ€llning av flera moment och vinkelvĂ€rden, samt ett minne med vĂ€ldigt mĂ„nga – ibland flera hundra – vĂ€rden. Displayen Ă€r ofta enklare att se instĂ€llningen pĂ„ Ă€n urtavlan pĂ„ en vanlig momentnyckel. HĂ€r finns helt enkelt mĂ„nga olika funktioner som kan göra det enklare.

Klicknyckel: En momentnyckel med klickfunktion ”klickar” nĂ€r rĂ€tt Ă„tdragningsmoment har uppnĂ„tts, vilket gör att du vet nĂ€r det Ă€r klart. Det Ă€r viktigt att man tar det lĂ„ngsamt nĂ€r man anvĂ€nder en momentnyckel med klickfunktion, eftersom klicket bara ska höras en gĂ„ng och man ska sluta direkt nĂ€r klicket hörs.

NĂ€r du ska köpa en momentnyckel bör du fundera över vad du behöver, och vad du vill ha. Fundera ocksĂ„ över hur viktigt sĂ„dant som precision Ă€r, för högre precision i vridmomentet fĂ„r du betala mer – men om precisionen inte Ă€r sĂ„ viktig sĂ„ Ă€r det förstĂ„s onödigt att betala mer av den anledningen.

Fundera ocksĂ„ över hur ofta du kommer att behöva anvĂ€nda momentnyckeln. AnvĂ€nder du den dagligen och lĂ€ngre stunder sĂ„ kan det vara vĂ€rt att investera i en lite bĂ€ttre momentnyckel – till exempel en med klickfunktion eller en digital momentnyckel, eller en med hög precision.

NÀr du har kommit fram till vad du behöver och vill ha sÄ Àr det dags att leta efter det. LÀs pÄ ordentligt om olika alternativ, och jÀmför dem. Detta Àr framför allt viktigt om du tÀnker investera i en lite dyrare momentnyckel.

Om du Àr osÀker eller inte kommer att anvÀnda momentnyckeln sÄ ofta sÄ Àr en billigare ofta ett bÀttre alternativ, för att helt enkelt testa. DÄ kan du lÀttare komma pÄ vilka funktioner du vill ha, och vad du inte vill ha. Eller kanske sÄ Àr den modellen precis vad du behöver, och dÄ behöver du förstÄs inte köpa nÄgon annan.