Så packar du bilen på ett säkert sätt

När du packar din bil är det inte bara logistiken kring vad som blir mest praktiskt och hur du får plats med mest du bör tänka på, utan det allra viktigaste att ha i åtanke är faktiskt säkerheten. Du behöver packa bilen på ett sådant sätt att inget riskerar att flyga runt och skada någon i bilen vid en eventuell krock.  

Packa i bagageutrymmet 

Egentligen bör du inte packa in saker i själva bilen överhuvudtaget, i alla fall inte lösa föremål som inte kan fästas på något sätt. Vid en kollision kan lösa föremål flyga omkring och träffa någon passagerare eller dig som förare, och vid en kollision blir det en sådan kraft att saker blir mycket tyngre än vad de egentligen väger.  

En matkasse som väger cirka 10 kg, kommer att motsvara en vikt på 400 kg vid en kollision som sker i 50 km/h och 1 600 om du färdas i 100 km/h.  

Det här är anledningen till att du ska packa in saker i bagageutrymmet. I bagageutrymmet har sakerna inte möjlighet att flyga runt och träffa någon och ligger därför säkert där inne. Därför bör du inte heller ta bort den så kallade hatthyllan, eftersom den faktiskt skyddar sakerna i bagaget från att kunna åka fram vid en kollision och träffa någon.  

Användning av takbox 

Bagageutrymmet är förstås begränsat och istället för att fortsätta packa föremål in i bilen bör du istället använda en takbox. Självklart krävs det att du har rails och anpassad anordning på din bil för detta.  

En takbox är mycket praktiskt och där bör du kanske främst packa saker som du inte behöver under själva resans gång utan som kan ligga där tills att du är framme vid målet, eftersom det kan vara svåråtkomligt.  

Men det är viktigt att du packar din takbox på rätt sätt för att en olycka inte ska ske. En takbox kan ändra bilens tyngdpunkt, och det är det viktigt att du tar hänsyn till när du packar bilen, så att du exempelvis lägger alla tunga saker på en och samma sida.  

Du bör också förankra sakerna i takboxen, så att de inte kan åka runt där inne. Dels kan det påverka din körning, men det är också en risk att saker förstörs där inne då vid en inbromsning exempelvis.  

Lasta aldrig din takbox mer än den rekommenderade vikten för just din modell.  

Spänn fast lösa föremål 

Ska du packa in föremål inne i bilen ska dessa spännas fast. Exempelvis en kylbox kan du sätta på ett passagerarsäte och sedan spänna fast med ett säkerhetsbälte, detsamma gäller en väska eller en ryggsäck.